4 en 5 Mei De korte maar echte feiten.

Voor de mensen die eigenlijk niet precies meer weten waarom we stil zijn op 4 Mei en de vrijheid vieren op 5 Mei. Ruud de Wild gaat met de 86 jarige Bob mee die 27 maanden in kampen heeft gezeten waarvan 11maanden in Auschwitz-Birkenau dit was een verslag op 538.

Verschillende feiten werden verteld en raakte me…diep.

Afbeelding
Hier een aantal uitspraken van Bob.
 
*Bij cel blok 10 staat een lange muur met bloemen,dit is één van de muren waar mensen gefusilleerd werden (doorgeschoten) na marteling. Na de oorlog hebben ze 2,5 meter moeten graven in de grond om bij ‘normaal’ zand te komen, aangezien het zand doordrenkt was met bloed.
*De mannen die de acties uitvoerde konden thuis de beste vaders zijn of de beste echtgenoten maar als het uniform aanging werden het beesten.
*Ik noem het geen geluk dat ik het overleefd heb, mensen zeggen vaak wat heb jij een geluk gehad dat je het overleefd hebt…zo ervaar ik het niet. Het was het lot die me gered heeft.
*(bezoek in de gaskamer) Mensen kwamen binnen, de ruimte werd afgesloten en dan via gaten werd er Zyklon-B verspreidt (Wikipedia: Bij aankomst in een (vernietigings)kamp werden de gevangenen gesplitst. De gezondere en sterkere mannen werden direct aan het werk gezet (het Sonderkommando). De vrouwen, kinderen, bejaarden en zieken werden apart gehouden. De slachtoffers werden naar een kleedruimte geleid, waar hen werd meegedeeld dat ze gewassen en ontluisd zouden worden. Het voordeel van die werkwijze was dat men achteraf de lijken niet hoefde uit te kleden. Men moest alle kleding en kostbaarheden achterlaten en werd verzocht kleding bij elkaar te leggen en schoenen aan de veters vast te binden, zodat iedereen zijn eigendommen na het douchen terug zou vinden. Om de schijn hoog te houden kreeg ieder een stuk zeep mee, soms ook een handdoek, en waren de gaskamers ingericht als doucheruimtes. De slachtoffers verkeerden dan ook tot het laatst in de veronderstelling dat ze zouden worden gedoucht en ontluisd.Terwijl de gevangenen verbaasd naar de douchekoppen keken waar geen water uitkwam, werden Zyklon B-pellets naar binnen geworpen door dakluiken waarna door contact met lucht het giftige blauwzuur ontstond)
*Na dat de mensen die gestorven waren werden ze naar ovens gebracht,3 lijken per oven, miljoenen zijn daar verbrand. Voor dat mensen de oven ingingen werden met tangen het goud uit de mond of als sieraad af of weg geknipt.
de gemiddelde opbrengst per maand (!) was 40 KG goud.
* Ruud vraagt wie waren de mensen die de ovens bediende? Dat waren gevangenen verteld Bob. Ruud zegt dus het kon zo maar je vader of moeder zijn die je in de oven moest doen. Ja zegt Bob dat kwam regelmatig voor.
* Buiten op een veld komen ze aan bij een vijver, wat er netjes uitziet, dit blijkt as water te zijn restanten van de ovens werden daar in geleegd, de rest van het as werd ook gebruikt om landgoed mee te bemesten. Of sloten te dempen.
* Ruud vraagt hoe Bob tegen geweld aan kijkt. Bob reageert met Mensen hebben er niets van geleerd.Ieder in de wereld vind dat zijn recht het goede is en dat geweld dan maar de oplossing moet zijn, nogmaals ze hebben er niets van geleerd.
*Ruud vraagt of Bob nog een boodschap heeft voor ons, Ja mensen moeten zich gedragen. En ik vind het een eer dat ik jou dit mag laten zien het is belangrijk voor iedereen om te weten en niet te vergeten wat hier gebeurd is.
 
 
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in overig en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s